Het hemelse gerecht
1. Auteur
Renate Dorenstein
2. Titel + opdracht
Het Hemelse Gerecht
Letterlijk:
De titel komt een aantal malen letterlijk in het boek voor (het eerst op op blz. 13). Het is de naam van het restaurant. Dat is een goed gekozen naam, omdat de gerechten die worden geserveerd van hoge kwaliteit zijn.
Figuurlijk:
Dan betekent het de hemelse gerechtigheid. Dit komt ook een aantal malen voor. Irthe ziet het onweer als een hemels gerecht. De dorpelingen zien het onheil dat hun overvalt ook als een hemels gerecht en uitendelijk zien zij zichzelf als vertegenwoordigers van de hemelse gerechtigheid door het restaurant in brand te steken.
De opdracht luidt:
"Voor alle trouweloze mannen". Dit kan betekenen blijf je vrouw trouw anders gebeuren er rare dingen. Ik denk alleen dat de schrijfster dit ironisch bedoelt.
3. Datum eerste druk
Het boek is voor het eerst uitgegeven in 1991.
4. Personages
Ange:
Zij is twee jaar ouder dan Irthe. Zij is een round character, omdat je veel komt te over hoe zij denkt. Ze is van haar zus afhankelijk.
Irthe:
Zij is de twee jaar jongere zus van Ange. Ook zij is een round character en ook zij is van haar zus afhankelijk.
Gilles:
De knecht van de zusters. Hij heeft met beiden een - geheime - verhouding. Hij wordt door de zusters opgesloten op zolder, omdat hij van hun weg wil gaan. Je komt niet veel van hem te weten. Je leert hem oppervlakkig kennen. Hij is dus een flat character.
Henri:
Hij is een oude huisarts die stamgast in het restaurant is. Hij is een type, want je leest maar over een paar van zijn eigenschappen. Dixie: Zij is de dochter van Gilles. Zij wordt door de ex van Gilles in het restaurant achtergelaten. Zij is een type, omdat ze eigenlijk alleen maar een kind is.
5. Tijdsverloop
Het boek is chronologisch opgebouwd. Het begint in het voorjaar, in maart, tijdens een periode van aanhoudende regenval. Daarop volgt een meer dan 30 dagen durende hittegolf. Die wordt in het derde hoofdstuk afgesloten met een hevig onweer.
6. Ruimte
Het gerestaureerde restaurant is gelegen op een eiland in de buurt van een niet met name genoemd Hollands dorp. De ruimte komt overeen met de gebeurtenissen in het boek. Neem de keuken. In het dagelijks leven vindt daar veel plaats ook in dit boek is dat het geval veel handelingen vinden namelijk in de keuken plaats. Ook de donkere zolder is een goed voorbeeld, omdat een donkere zolder angst uitstraalt. Gilles zal op de zolder veel angst hebben geleden. De ruimte is dus ondersteunend.
7. Verteller
Een kruising van een personale en alwetende verteller. Je leest wat de zussen denken, zeggen en horen. Als lezer ben je dus op de hoogte wat Anne en Irthe enken. Zijzelf hebben geen inzicht in elkaars gedachten.
8. Indeling
Het boek is ingedeeld in drie genummerde hoofdstukken. De tekst in de hoofdstukken is door middel van witregels gestructureerd. De schrijver gaat over in een ander hoofdstuk, omdat er verwisseling van tijd en gebeurtenis is.
9. Thema
Er zijn eigelijk twee thema's.
Het eerste thema is eten. Uit het boek komt duidelijk naar voren dat het leven draait om eten, want als je niet eet ga je dood.
Het tweede (en denk ik belangrijker) thema is trouw. Dit blijkt al uit de opdracht: Voor alle trouweloze mannen. Het boek draait om trouw binnen een verhouding. Met de trouweloze man (Gilles) loopt het in dit boek niet goed af.
10. Idee
Er zijn ook meerder ideeën.
Trouw blijven in je leven anders kunnen er rare dingen met je gebeuren. Dit lijkt mij vrij duidelijk. Gilles blijft Anne en Irthe niet trouw en daarom wordt hij opgesloten.
Eet altijd, want anders ga je dood. Anne heeft het hier vaak over en dat zal de schrijfster wel niet per ongeluk gedaan hebben.
Hoe goed je iemand ook kent je zal altijd nog je twijfels over die persoon hebben. Anne en Irthe kunnen elkaar heel goed maar ze vertrouwen elkaar als het moeilijk wordt niet meer.
back home